GRASTON TOOLS

Graston Tekniği 

Graston Tekniği, alet destekli yumuşak doku mobilizasyonu olarak bilinen bir manuel tedavi şeklidir.Graston masajı,

vücudun farklı bölgeleri için özel olarak tasarlanmış titanyum kaplı metal çubuklar kullanılarak yapılır. Tekniğin amacı skar (yapışık) dokuları açarak ve dolaşımı artırarak yumuşak doku mobilizasyonunu sağlamaktır. Graston masajı, özellikle fasyanın mobilitesini (hareketliliği) arttırmak, kas, tendon ve yumuşak dokuda meydana gelen yırtık veya yaralanmaları tedavi etmek için  tercih edilir. Graston tekniği özellikle kayropraktör , fizyoterapist ve osteopatlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Graston Tekniğinde Kullanılan Aletler

Graston Tekniğinde kullanılan 6 temel araç vardır. Bu aletler paslanmaz çelikten imal edilmiştir. İçbükey ve dışbükey şeklindedir. Yuvarlatılmış kenarları vardır ve keskin değildir. Aletler yaralı fibrotik doku alanlarını taramak ve tespit etmek için kullanılır. Aletler hem yaralı alanları tanımlamak hem de onlara gerekli tedaviyi sağlamak için tasarlanmıştır. Her bir aletin vücutta kullanım bölgesi ve dokuya etkisi farklıdır.

Graston Tekniğinin Uygulanışı

Uygulama yapılacak yumuşak doku üzerine krem sürülerek kayganlık elde edilir. Daha sonra özel graston aletleri ile doku üzerine özel teknik ve açılarla masaj yapılır. Masaj yapılan yumuşak dokuda mikro travma oluşur. Kanlanma ve dolaşım artar. Bu sayede dokunun iyileşme süreci başlatılır. Uygulama diğer manuel terapi yöntemleri ve egzersizlerle desteklenir.

Yapılan araştırmalarda, Graston tekniğinin ilk seanstan itibaren kas ve fasyadaki yapışıklıkları giderdiği, ağrıları azalttığı ve eklem hareket açıklığını arttırdığı tespit edilmiştir.

Graston Tekniğinin Kullanım Amaçları

  • Uygulanan bölgede kan dolaşımı artar, iyileşme hızlanır.
  • Yaralanma sonrası oluşan bölgesel ödemi dağıtmada etkilidir.
  • Kas ve tendonlar sağlıklı ve doğal yapısına kavuşur.
  • Yumuşak dokuda oluşan yapışıklıklar (skar doku) çözülür.
  • Post-op cerrahi sonucu oluşan kas kısalıklarını giderir.
  • Yaralanma sonucu oluşan limitlenmiş kas hareketlerinin eski fonksiyonuna dönmesini sağlar.
  • Fonksiyonel aktiviteyi limitleyen kas kısalıklarını minimuma indirip kas kontraksiyonunu maksimuma çevirir.
  • Sporcularda oluşan kas kısalıklarını hızlı bir şekilde onarır, normal açısına ulaşmasını sağlar.
Facebook
Instagram